5 confronterende vragen voor leiders die zelfregie meer ruimte willen bieden
Je ziet het helemaal voor je. Jouw organisatie ontwikkelt zich naar een organisatie waar meer ruimte is voor zelfregie en dynamisch organiseren. Fijn voor je medewerkers want ze gaan meer eigenaarschap ervaren evenals het gevoel van betekenis te zijn. En fijn voor jou, want je creëert een wendbare organisatie. Vanaf nu ga je sturen op basis van vertrouwen en minder op controle. Je hebt het organisatieontwikkelingsprogramma al klaar en kunt niet wachten met de start. Maar dan de praktijk, die is meestal wat lastiger. Zeker als je deze stap maakt vanuit een traditionele organisatiestructuur. Maar gedoe hoort erbij, dus ga het vooral doen. Echter niet voordat je jezelf eens goed onder de loep neemt met deze vijf vragen voor leiders die zelfregie meer ruimte willen bieden en op weg zijn naar een dynamisch samenwerkingsmodel
Vertrouwen als basis voor zelfregie
Zelfregie en vertrouwen gaan hand in hand. In feite ga jij als leidinggevende, met het faciliteren van zelfregie, je medewerkers het vertrouwen schenken. Dat houdt in dat jij in eerste instantie minder grip hebt op iets dat voor jou heel belangrijk is. Natuurlijk, het is geen blind vertrouwen. Jij weet wat je doet, maar toch. Onderstaande vragen helpen jou om een nog beter beeld te vormen over hoe jij met vertrouwen omgaat in je eigen organisatie.
Is vertrouwen beter dan controle?
Met deze vraag ga je direct naar jouw overtuiging toe. Het zegt niets over je organisatie maar alles over je eigen opvattingen over vertrouwen en controle. Het is belangrijk dit goed te onderzoeken, omdat je overtuiging impact heeft op je houding en gedrag. Geloof je echt wat je zegt en denkt? Dat vertrouwen beter is dan controle? Je overtuiging kun je niet verbergen en als jij voor zelfregie en dynamisch organiseren op de barricades gaat staan, dan voelen anderen feilloos aan of dit oprecht is of niet. En als je het antwoord niet goed weet, dan kun je daarover beter open zijn. Het hoeft ook geen showstopper te zijn voor je programma en bovendien durven goede leiders openlijk te twijfelen.
Ben ik het vertrouwen waard
Misschien nog wel confronterender dan de eerste vraag is of je zelf het vertrouwen waard bent. De ultieme test. Het gaat over je eigen geloofwaardigheid. Hoe zuiver zijn je intenties? Hoe integer ben je? Ben je iemand die voorleeft wat je van anderen verwacht? Hoe betrouwbaar ben je zelf in het nakomen van afspraken? Of in de kwaliteit van je werk? Heb je zelf de moed om een collega aan te spreken die het vertrouwen schaadt? Kun jij je ego aan de kant zetten en anderen laten stralen? Kortom, zou je jezelf volgen als iemand die het vertrouwen waard is? Ik weet het, ook jij bent een mens en niet perfect. En toch, jouw houding en gedrag zijn hele belangrijke succesfactoren bij de overgang naar zelfregie en dynamisch organiseren.
Geef ik vertrouwen?
Hoe doe je het nu? Geef je anderen echt het vertrouwen? Durf je los te laten wat voor jou belangrijk is en vertrouw je erop, dat de uitkomsten je iets positiefs gaan brengen? Of ben je nog geneigd om veel bij jezelf te houden, omdat je dan zeker weet dat het goed komt. De meeste oprichters of leiders die gewend zijn aan hiërarchische structuren vinden loslaten heel moeilijk. En dat is heel normaal als we niet anders gewend zijn en geacht worden de touwtjes strak in handen te hebben. Ga gerust nog een stapje verder in je analyse. Wat maakt bijvoorbeeld, dat je de ene medewerker meer vertrouwen geef dan de ander. Kijk ook eens naar wat je ervaringen zijn met het geven van vertrouwen. Ben je bijvoorbeeld geneigd mensen blind te vertrouwen en ontdek je soms dat het minder goed gaat dan gehoopt. Of doe je aan slim vertrouwen en word je daarvoor beloond? Allemaal zaken die je een beeld kunnen geven over waarom en hoe je vertrouwen geeft aan mensen.
Stuur ik op vertrouwen
Ging de vorige vraag vooral over hoe je zelf vertrouwen geeft, deze vraag gaat over of je zelfregie en dynamisch organiseren stimuleert in je organisatie. Ben je al bewust bezig met het creëren van een cultuur waar vertrouwen het sleutelwoord is? Spoor je anderen aan om meer vanuit vertrouwen leiding te geven? Mogen medewerkers fouten maken? Maak je de opbrengsten van vertrouwen en de kosten van wantrouwen inzichtelijk? Treed je hard op als vertrouwen herhaaldelijk geschaad wordt. Vertrouwen is niet soft, vertrouwen is een harde voorwaarde voor duurzame organisaties.
Is er ruimte voor vertrouwen
Het werken aan de soft skills die horen bij zelfregie en dynamisch organiseren is maar één kant van het verhaal. Vertrouwen moet ook de ruimte hebben binnen organisaties en niet worden tegengewerkt. Stel jezelf dan ook de vraag of de systemen, processen, procedures en regels die je gebruikt wel passen bij vertrouwen. Meestal zijn ze niet ontworpen vanuit de gedachte van vertrouwen. Wat heb je nu nog minimaal nodig om de kwaliteit te borgen die je voorstaat? En nog belangrijker: waarmee kun je allemaal stoppen, zodat je het vliegwiel van vertrouwen aanzet.
Voel de angst en doe het toch
Met deze 5 vragen hebben we je hopelijk aan het denken gezet. Laat het je niet afschrikken om met zelfregie en dynamisch organiseren aan de slag te gaan. Ben je gewoon bewust van jouw opvattingen, houding en gedrag en de impact die dat kan hebben op de organisatieontwikkeling. Hou vooral vast wat je nu al goed doet, verbeter wat beter kan en werk aan een wendbare organisatie waar zelfregie en vertrouwen centraal staan. Eng? Die reis en het loslaten? Doe het toch, alleen door te doen ontstaat er iets moois. En weet je wat, je hoeft er niet alleen voor te staan. Samen met Skip a Stone bieden wij een leiderschapsprogramma waar dynamisch organiseren en deze en vele andere vragen centraal staan. Of misschien is onderstaande gratis online workshop iets voor jou.